dilluns, 7 de febrer del 2011

MANUAL DE BONS USOS DIGITALS
Ja controles?
1. Copies de seguretat
Les copies de seguretat són les que permeten restaurar dades originals en cas de perdua. Hi han un seguit de recomanacions per a desar copies en cas de perdua: posar copies en un llapis, d’aquesta manera si el ordenador patéix una perdua tindras la teva imformació.

2. Robatoris
Els robatoris son bastant frequents en ordinadors portatils ja que aquests ordinadors tenen molt valor i si ens descuiden de cuidar-lo poden desapareixer. Hi han un seguit de recomanacions, els quals si els segueixes el teu ordinador no patira una perdua.
Aquest consells són: no mostrar el ordinador en llocs molt publics que no siguin segur, mantenir en cura el teu ordinador i vigilant-lo on el deixem.

3. Usuaris i contrasenyes
En els nostre ordinador tenim un usuari personal, en el que entrem nosaltres i no entren unes altres persones sense el teu permis. Per tal de que no es pugui entrar i solament puguis entrar tu, existeix l’opció de crear una contrasenya per tal d’assegurar una privacitat absoluta. Per tal de mantenir una contrasenya segura es recomanable: utilitza un alies o un link en comptes del teu nom i cognoms, inventa contrasenyes dificils, quan arranquis la cesio, no clicar a recordar la contrasenya, i no dir la contrasenya a cap persona ja que es un codi secret i personal.

4. Els virus
Els virus són programes que s’introdueixen en un sistema imformàtic i ens perjudica negatiament, fent que el ordinador vagi mes lent.
Per tal de que no entrin virus al teu ordinador, es recomanable instalar un antivirus, no obrir arxius desconeguts, ja que poden ser perjudicials i comprova que el antivirus estigui actualitzat i el seu funcionament sigui correcte.

5. La bateria
La bateria d’un ordinador es aquell aparell que acumula carrega electrica i que permet subministrar electricitat a un aparell sense necessitat de que estigui endollat al endoll.
També un problema molt frequent es que en queixem de que la bacteria dura molt poc temps, per tal de garantir un cert temps de profit, es recomanable que quan carreguis la bateria la careguis fins al 100% i que quan el ordinador s’estigui cargant que endollis el maxim temps l’ordinador amb el corrent electric.

Sigues legal!
6. Funda
Per tal de protegir l’ordinador es recomanable tenir una funda, d’aquesta manera aquesta funda protegéis al ordinador de posibles cops en el seu desplaçament.          Es recomanable que sempre que no estiguis utilitzant el ordinador, el ordinador portátil estigui dins de la seva funda. També tenim que vigilar ja que els ordinadors tot i tenir la seva funda hi ha alguns cops que no hi són resistibles, així que tenim que anar amb cura.

7. Actituds i valors
Els drets d’autor son drets morals que te l’autor d’una obra literaria, artistica o cientifica. En el context digital fa referencia la musica, perlicules, imatges, fotografies, etc..
El copyright reflectéis la possesió del dret d’explotació, d’aquesta manera nomes es pot constar el titular d’aquest document. La majoria de continguts estan protegits pels dret d’autor (pelicules, imatges, textos, etc), aixó implica que tenim que tenir en compta amb el que baixem d’Internet ja que pot ser ilegal i podem estar cometent un delicte.

Paso de mals rotllos!
8. Descarregues
Les descarregues son la transferencia de fitxers fins al nostre ordinador. Alguns consells i recomanacions són: descargar qualsevool tipus de cosa en un lloc segur i que tinguis confianza i tenir en compta ja que el fet de baixar algun tipus de musica, imatges, videos pot provocar una vulgneració dels drets d’autor.

9. Ciberassetjament
El ciberassetjament es l’ús d’Internet, del telefon per agredir, maltractar, humillar alguna persona. Es frequent en xats, sms, jocs en linea o converses de missatgeria instantanea. El ciberassetjament el podem reconeixer en diferents exemple:
   - Les fotos: utilitzen les fotos de persones penjades a la web, un blog una red social qualsevol per agafar-la fer-li retocs en els quals pugui humillar a la persona i després la penja. Algunes vegades parlan amb la victima i l’amenaçan (si no fa el que el agresor vol, penjara les fotos).
   - Suplantació de la personalitat: algunes vegades algunes persones editen els perfils i posen les seves intimitats sexuals o qualsevol altre comportament per fer la burla. Es fan passar per altres persones insultant i agredint a la gent.
   - Amenaces: se serveixen d’SMS o videos per amenazar o insultar a la persona.
   - Atac a la intimitat: s’introdueix dins del correu electronic per manipular-lo, llegir els missatges iregistrar les coses de la persona que es propietaria.
Si has estat en algun cas en la pell de la persona amenazada, alguns consells molt bons són: comentar-lo amb els teus pares o professors (persones grans, que trobaran una solució rapida i eficaz), has de ser sempre molt prudent amb les teves dades,  pots buscar el teu nom i cognom en qualsevol cercador d’Internet per comprovar si algú ha suplantat la teva personalitat.

10. Ciberassetjament a menors
Ciberasetjament a menors: són practiques en linea de certs adults per guanyar-se la confianza d’un menor fingint tendresa, dulzura (la realitat) amb unes finalitats fraudulentes e il·legals.
Aquest fenomen sovint va acompanyat amb l’obtenció d’imatges i videos de menors o la pornografia. Per tal d’evitar-ho, has de ser molt prudent amb les teves fotos i amb videos personals, no aceptar cap tipus de xantatge a la xarxa i protegir el teu ordinador de virus i altres agents que puguin ser perjudiccials.

11. Missatges ham
Els missatges ham son missatges que algunes persones escriuen a la xarxa de manera intencionada i amb la finalitat de buscar polemica. Es recomanable que si algú t’envia alguna cosa per descargar en un xat, has d’eliminar aquesta persona dels teus contactes.

12. Griefing
El griefing es un terme Anglés vinculat als jocs de xarxa, que serveix per definir aquells jocs que perjudiquen de manera intencionada al jugador.

Connecta’t. però vigila!
13. Navegació i correu electrònic
El navegador es un programa imformàtic que permet moure’t per diversos serveis o recursos per un sistema o per una aplicació.
Les finestres emergents o POP UPS son finestres son finestres que apareixen directament a la pantalla, sobreposades a la finestra activa (apareixen de manera automatica).
Les galetes o cookies són fitxers amb imformació sobre els habits, les pautes i les preferencies de navegació d’un internauta´.
El tallafoc o firewall es una mena de programa del teu ordinador, on ningun pasarà sense permís.
El correu electronic o mail es l’aplicació per la qual pots enviar o rebre missatges.

14. Missatgeria instantànea i xats
El xat es la comunicació escrita que es duu a terme simultaneament i en temps real entre diverses persones a Internet.
La missatgeria instantanea es la comunicació escrita en temps real on l’usuari ha d’aver instalat abans un programa, el missatger, i nomes pot xatejar amb els seus contactes. Alguns consells i recomanacions són: els xats com ara el Messenger son un bons programes per xatejar amb familiar i amics, sigues critic alhora d’agregar un nou contacte,  quan alguna persona et falti el respecte o et crei una situació difícil digueu als teus pares o als teus tutors.

15.  Xarxes socials
Les xarxes socials són un conjunt de persones vinculades a un mateix grup d’Internet. Les xarxes socials et permeten coneixer gent i tenir amics arreu del món. Hi ha una cosa molt important i es que mai has d’acceptar amistats desconegudes, publicar imatges a la xarxa es molt facil pero un cop publicades no sap el que et poden fer, inventa contrasenyes dificils, i si algú et molesta digeu als teus pares.


OPINIÓ PERSONAL
La meva opinio personal, després de veure els videos de la pagina web: www.inteco.es, es que tenim que anar amb molt de compta amb les coses que fem, els videos o imatges que pujem, ja que desprès un cop pujats la gent pot agafar-ho hi fer coses desagradables amb ells i deixar-te en ridicul davant de la gent. També crec que tenim que anar amb compte ja que les imatges que pujem a Internet reflexen com ets tu, i després per alguna imatge la opinio de les persones respecte tu poden cambiar. També crec que tots aquests videos que em vist, realment pasen a la vida quotidiana, ja que han hagut molts casos reals. Com he dit abans has de navegar segur per Internet, ja que mai tu saps qui hi ha a la banda de l'altre pantella, ja que es por fer pasar per una persona sent un altre. Aquest article m'ha ajudat a reflexionar, ja que molts casos que em vist son reals en el dia d'avui.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada